Asiat, jotka kannattaa käydä läpi ennen yhteiseen kotiin muuttamista

Avoliitto on monelle suomalaisille pariskunnilla parisuhteen merkittävin askel, sillä yhä useampi pari ei välttämättä edes suunnittele menevänsä naimisiin tai hankkivansa lapsia. Vaikka tulevaisuudessa nämä asiat siintäisivätkin, on avoliitto joka tapauksessa iso askel, jolla on väistämättä suuri merkitys arkeen.

Kun yhteen muuttamista aletaan suunnitella, on hyvä käydä läpi ainakin seuraavat asiat, jotta liian isoilta yllätyksiltä vältyttäisiin. Ratkaisevaa ei ole se, onko pariskunta kaikista alla olevista kohdista samaa mieltä, kunhan asioista pystytään puhumaan. Näiden kohtien pohtimisesta voi hyvinkin alkaa mielenkiintoinen keskustelu, jonka päätteeksi käsityksenne ovat jopa lähempänä toisiaan.

1. Miksi haluamme muuttaa yhteen?

Rakastumisen huumassa tuntuu ihanalta ajatukselta viettää kaikki mahdollinen aika toisen seurassa. Usein yhteenmuutolle on kuitenkin muitakin syitä, jotka kantavat myös alkuhuuman väistyttyä. Oletteko keskustelleet siitä, miten saman katon alla asuminen vaikuttaa asumiskustannuksiinne? Vai onko avoliitto ennemminkin askel kohti vakavampaa sitoutumista?

2. Mitä haluamme tulevaisuudelta?

Ennen muuttoauton varaamista on hyvä hieman keskustella siitä, minkälaisena näette tulevaisuutenne. Haluatteko asua tästä lähtien yhdessä aina vai onko odotettavissa taukoja? Haluatteko asua tällä samalla paikkakunnalla vai oletteko avoimia myös muutoksille? Haluaako jompikumpi asua ulkomailla? Vaikka asia ei olisi vielä ajankohtainen, kannattaa keskustella myös lasten hankkimisista tai ainakin siitä, oletteko samoilla linjoilla mahdollisesta jälkikasvusta.

3. Miten ja mistä riitelemme?

Suurin osa pariskuntien välisistä riidoista kulkee tiettyjä, toistuvia kaavoja pitkin. Riitelyä voi hillitä ja riitoja välttää, jos onnistutte tunnistamaan teille yleisimmät riidanaiheet ja käsittelemään sitä, miten riitatilanne yleensä etenee. Sen sijaan, että riitelisitte monta kertaa viikossa siivoamisesta, voisi olla hedelmällisempää istua alas ja käydä rauhassa läpi, miten asiaan löydetään molemmille kelpaava pidempiaikainen ratkaisu. Luultavasti molemmat joutuvat joustamaan, mutta näin saadaan taas yksi riidanaihe poistettua keskusteluista. Rauhallisesti keskustellessa on myös helpompi ymmärtää toisen näkökantoja, eikä tule tulkinneeksi kaikkea vain turhaksi nipottamiseksi tai huolimattomuudeksi.

4. Miten pysymme samalla puolella?

Yhdessä asuessa näkee väistämättä toisesta uusia puolia. Arjessa toinen osapuoli on läsnä myös heikkoina hetkinään. Tällöin on erityisen tärkeää, että molemmat voivat tuntea toisen olevan aina puolellaan. Avoliitto onkin hyppy syvempään toisen tuntemiseen ja parhaimmillaan antaa upean kokemuksen hyväksytyksi tulemisesta. Se, että voi kriisitilanteessa luottaa toisen tukeen ja apuun on ensiarvoisen tärkeää.

5. Kuka tekee kotityöt?

Kotityöt jokainen pari jakaa toki haluamallaan tavalla ja sopimuksia riittää laidasta laitaan. Osa pareista siivoaa vuorotellen, osa yhdessä, osa jakaa tehtävät. Tärkeintä onkin, että asiasta on selkeästi sovittu, eivätkä kotityöt jää vain toisen harteille. Kun asiat käydään läpi ja kirjataan vaikkapa paperille, ei kummallekaan osapuolelle jää myöskään epäselväksi, mitä kaikkea kodin ylläpitoon liittyy. Keskustelun myötä selviää myös se, mitkä asiat ovat tärkeitä kummallekin. Joku ei siedä sitä, että kahvikupit jätetään lojumaan likaisina, toinen taas pitää sängyn petaamista ajanhukkana. Oikeita vastauksia ei näihinkään kysymyksiin ole, kunhan saatte sovittua juuri teille sopivan systeemin, eikä kotitöistä ja niiden hoitamisesta tarvitse turhaan kinastella.

6. Kuka maksaa?

Rahasta täytyy uskaltaa puhua avoimesti yhteenmuuttoa suunniteltaessa. Leijonanosa pariskuntien välisistä riidoista koskee rahankäyttöä, vaikka tästäkin voisi selvitä keskustelemalla. Osa pariskunnista haluaa avata yhteisen ruokatilin, osa säästää yhdessä reissuihin ja osa maksaa kaiken erikseen. Kannattaa keskustella myös siitä, miten toimitaan tilanteessa jossa toinen osapuoli tienaa selvästi toista enemmän. Maksaisiko hän silloin hieman suuremman osan kuluista? Kaikki ratkaisut ovat toimivia, jos ne tuntuvat molemmista oikeudenmukaisilta.