Ensirakkaus

Rakkaus on vaativa laji, eikä siinä kukaan ole ammattilainen.Rakkautta oppii kokemusten kautta. Usein tuo oppi tulee kantapään kautta. Rakkaus kuitenkin on sellainen tunne, jolta ei välty kukaan.

Ensirakkaus on siitä erilainen kokemus, että yleensä se koetaan murrosiässä. Silloin muutenkin elämä on muutosten mullistama. . Ensimmäiset varsinaiset seurustelut aloitetaan 14-17 vuoden ikäisinä. Tytöt hieman nuorempana kuin pojat. Ihastumisen ja rakastumisen tunne on uusi ja outo ja se tuntuu mukavalta. Uusi pariskunta haluaa olla tiiviisti yhdessä ja tutustua toisiinsa mahdollisimman paljon. Se on hyvä tapa nähdä onko toinen se puuttuva pala, mitä on etsitty. Yhteistä tulevaisuutta ei kuitenkaan tarvitse tässä vaiheessa vielä suunnitella. Yleensä ensimmäiset seurustelusuhteet kestävät muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Ensirakkaus on aina erilainen rakkaus. Se opettaa asioita tuleviin parisuhteisiin. Ensimmäinen rakkaus koetaan sellaisen kiihkon ja palon kanssa, että verrattavaa tunnetta, tuskin tulee uudelleen elämässään koettua koskaan. Ihastumisen tunne, saa sukat kirjaimellisesti pyörimään jaloissa. Sydän hakkaa, kun kohtaatte ja tunne siitä, että toisen kanssa on hyvä olla on koko ajan läsnä.  Toisessa vaan on sitä jotain, mikä saa koko ajan ajatukset harhailemaan. Kun rakastuu ensimmäistä kertaa, maailma vaan tuntuu olevan parempi, kuin ennen. Silloin usein ymmärtää, että toisesta voi välittää paljon enemmän, kuin olisi koskaan voinut kuvitellakaan.Ensirakkaus opettaa meille tärkeitä asioita. Sen kautta oppii ottamaan huomioon muitakin, kuin vain itsensä. Rakkaus opettaa tekemään me-henkisiä päätöksiä, minä-päätösten sijaan.  Ensirakkaus opettaa myös, mitä parisuhteelta odotamme ja mitä mahdollisesti emme. On yhtä tärkeää tietää mitä haluat, kuin se mitä et halua. Myös riitatilanteissa opimme tekemään uudentyyppisiä ratkaisuja ja ottamaan toista huomioon, sekä joustamaaan ja tekemään kompromissia .

Ero

Ero

Ainoa asia, minkä tulet kokemaan yhtä lujasti on ensimmäinen erosi. Ensimmäinen sydämen särkyminen on yhtä maailmaa mullistava kokemus kuin ensirakkauskin. Toipuminen voi viedä useita vuosia ja tuntuu, että elämä päättyy eroon. Usein toista loukataan helposti. Syyttely ja ”sormella osoittaminen” on helposti työkaluja, joita käytetään, koska kokemusta erosta ei ole. Mitä vahvemmat tunteet, sitä kipeämpi ero. Tämäkin on kasvun ja oppimisen paikka. Tästä oppii, miten voi käyttäytyä ja mikä on väärin. Usein ensimmäinen ero jää ”on-off”-suhteeksi, joka vain pidentää tuskaa. Hyväkin ero on mahdollinen, mikäli pariskunta päättää tehdä sen eteen töitä. Siinä annat pariskunnallesi ”luvan” elää onnellisesti, vaikka se tarkoittaisinkin, että se on elämä ilman sinua. Tärkein eron työkalu on keskustelu ja avoimuus. Emme osaa telepatiaa, emme osaa lukea toisten ajatuksia. Tärkeää on myös kysyä ja keskustella omista tunteista. Ero kasvattaa, sen myötä kypsyt ja uskallat irrottautua asioista, jotka eivät johda parempaan. Ero antaa myös itsevarmuutta ja perspektiivia tulevaisuudelle. Erosta voit oppia rohketutta, empatiaa ja viisastut. Ero antaa myös mahdollisuuden itsetutkiskeluun. On tärkeää muistaa, ettei ero todellakaan ole maailmanloppu vaan enemmänkin uusi alku.