Esittely terveeseen vanhemmuuteen - osa 2

Onnellisen,terveen lapsen kasvatus on yksi haastavimmista töistä, joita vanhemmilla on –ja myös yksi antoisimmista. Silti moni meistä ei lähesty vanhemmuutta samalla keskittymisellä kuin työssä.Tässä esittelemme hieman lisää vinkkejä.

Vinkkejä vanhemmuuteen

5. Aseta säännöt. “Jos et hoida lapsesi käyttäytymistä kun hän on nuori, hänellä tulee olemaan vaikeaa oppia kuinka selviytyä itse kun hän on vanhempi ja et ole itse lähellä. Minä kellonaikana tahansa, sinun pitäisi aina pystyä vastaamaan näihin kolmeen kysymykseen: Missä on lapseni? Kuka on lapseni kanssa? Mitä lapseni tekee? Säännöt, jotka lapsesi on oppinut muotoilevat säännöt jotka hän asettaa itselleen myöhemmin.

“Mutta ei voi aina hallita lastasi,” Steinberg huomauttaa. “Kun he ovat keskikoulussa, sinun täytyy antaa lapsen tehdä omat kotitehtävänsä, tehdä omat päätöksensä ja olla puuttumatta asiaan.”

 6. Edistä lapsesiitsenäisyyttä. “Rajojen asetus auttaa lastasi kehittämään itsehillinnäntunnetta. Itsenäisyyden kannustaminen auttaa häntä kehittämään oman suuntansa.Jotta hän voi olla menestynyt, hän tarvitsee molempia elämässä.”On normaalialapselle pyrkiä itsehallintaan, sanoo Steinberg. “Monet vanhemmat rinnastavatlapsensa itsenäisyyden kapinointina tai tottelemattomuutena. Lapset pyrkivätitsenäisyyteen, koska halu hallita on osa ihmisluontoa  ja mieluisempaa kuin olla hallittu.

7. Ole johdonmukainen. “Jos sääntösi vaihtuvat päivästä toiseen ennalta arvaamattomasti tai jos valvot niitä vain ajoittain, lapsesi huono käytös on sinun syysi, ei hänen. Kaikista tärkein kurinpitovälineesi on johdonmukaisuus.  Tunnista asiat, joista lapsi ei voi neuvotella. Mitä enemmän auktoriteettisi perustuu viisauteen ja ei valtaan, sitä vähemmän lapsesi tulee uhmaamaan sitä.”

 8. Vältä ankaraakurinpitoa. Vanhempien ei ikinä pitäisi lyödä lasta, missään olosuhteessa,sanoo Steinberg. “Lapsia, joita läimäytetään, lyödään tai sivalletaan,tappelevat muiden lapsien kanssa enemmän,” hän kirjoittaa. “Heistä tuleesuuremmalla todennäköisyydellä kiusaajia ja käyttävät väkivaltaa selvittääkseenriidan muiden kanssa.”

Yhteenveto

Jotta voit olla tehokas vanhempi, ei oletarpeeksi vain välttää ilmeiset vaarat kuten pahoinpitely, laiminlyönti tailiiallinen lempeys. Tosiaankin, valtakunnallinen tieteen oppilaitos rajaa neljäsuurinta vastuuta vanhemmille: lapsen terveyden ylläpitäminen ja turvallisuus,heidän tunteellisen hyvinvointinsa ylläpitäminen ja lapsen valmentaminenälyllisesti. Useat tutkimukset ehdottavat, että parhaiten mukautetut lapsetovat niiden vanhempien kasvatettuja, jotka löytävät tavan tasapainoittaa  sydämellisyyden ja herkkyyden selväkäyttäytymisen odotus mielessä. Vanhemmat saattavat huomata näiden olevanhelppo akronyymi: hoito (hyväksymisen ja tunteiden näyttäminen),johdonmukaisuus (vakaan ympäristön ylläpitäminen), valinnat (lapsenitsehallinnan kehityksen salliminen) ja seuraukset (jälkiseurauksienkäyttäminen, joko positiivinen tai negatiivinen). On olemassa monia muitaasioita, joita joudut harkitsemaan, kun olet tekemisissä lapsen kanssa, muttanämä ovat tärkeimmät. Jos et ole vielä lukenut tämän sarjan ensimmäistä osaa,suosittelemme sitä. Jos sinulla on kysymyksiä koskien näitä artikkeleita, äläepäröi ottaa yhteyttä.