Mistä tunnistaa myrkyllisen parisuhteen

Jos parisuhteessa ja toisen lähellä on hyvä olla, se kertoo yleensä tasapainoisesta suhteesta. Pitkässä parisuhteessa elänyt saattaa vuosien päästä havahtua, ettei oma suhde olekaan terveellä pohjalla enää. Tällaiseen parisuhteeseen saattaa ajautua huomaamatta. Yleensä näin tapahtuu, kun on haavoittuvassa tilassa, esimerkiksi elämässä on tapahtunut jotain vaikeaa. Jokainen ansaitsee olla rakastavassa ja kunnioittavassa parisuhteessa. Aina se ei kuitenkaan onnistu. Usein merkit on jo olemassa, mutta kieltäydytään näkemästä niitä. Joskus ulkopuolisen on helpompi huomata, ettei suhde ole terveellä pohjalla, tämä voi taas johtaa riitoihin, koska parisuhteessa olevat kieltävät asian.

Jokainen pariskunta riitelee usein, mutta mikäli riitanne lisääntyvät, voi tämä olla merkki siitä, ettei suhde ole onnellinen, kun olette samaa mieltä kaikista asioista, silloin kaikki sujuu hyvin, mutta ajaudutte pienistäkin asioista riitoihin. Mikäli toistatte samoja riidan aiheita kerrasta toiseen, vaikka olette ne jo käsitelleet pois pöydältä, olette jumissa, eikä suhde voi edetä näin toivotulla tavalla. Tunnetko, että miellytät kumppaniasi koko ajan, mutta et kuitenkaan tee mitään oikein, mikäli kumppanisi rakastaisi sinua, eihän silloin piikittelisi sinua ja saisi sinua tuntemaan olosi huonoksi.Teetkö kumppanisi edessä jatkuvasti päätöksiä, mitä et haluaisi tehdä. Tietyt kompromissit kuuluvat parisuhteeseen, mutta tukahdutatko  itsesi toisen vuoksi, saatko olla suhteessa oma itsesi, elää unelmiasi? On hyvä toki ottaa toinen huomioon parisuhteessa, niin pitääkin toimia, lupaa ei kuitenkaan tarvitse kysyä, vaan molemmilla tulisi olla vapaus tehdä, mitä haluaa. Parisuhteen pitää olla toista kunnioittava ja kummankaan ei pitäisi tuntea oloaan huonommaksi kuin toinen, mikäli kunnioitusta ei ole, ei hän silloin ansaitse sinua. Terveessä suhteessa ei pitäisi joutua pohtimaan, mitä on tällä kertaa tehnyt väärin ja saanut puolison suuttumaan.

Mikäli kumppanisi läsnäolo saa sinut varpailleen ja jännittyneeksi, etkä nauti hänen läsnäolostaan, on syytä huolestua. Kerrotko valkoisia valheita asioista, joista tiedät kumppanisi suuttuvan, joudutko salailemaan menojasi tai tekojasi, vaikka niihin ei olisi mitään syytä. Tämä voi pahentaa tilannetta, sillä se lisää epäluottamusta parisuhteeseen. Kaikkoavatko parisuhteesi takia ystävät ympäriltä, etkö ole enää niin sosiaalinen, kuin aiemmin, jatkuvasti väsynyt olotila ja unettomat yöt voi kertoa parisuhteen liiasta haastavuudesta. Fyysisen väkivallan tunnistaa helpommin, henkinen satuttaminen voi olla vaikeampaa tunnistaa. Fyysistä, tai henkistä väkivaltaa, ei pitäisi kenenkään joutua kohtaamaan parisuhteessaan. Vaikka ero tällaisesta suhteesta voi tuntua haastavalta, raskaampaa on jatkaa tällaisessa suhteessa.

Parisuhteessa narsistin kanssa

Narsistinen persoonallisuushäiriö ilmenee etenkin tunne-elämän epävakautena, narsismina. Kun narsisti kokee olevansa uhattu, hän ratkaisee tilanteen alistamalla muita. Se voi ilmetä kumppanin rajoittamisena, narsisti ei salli samoja asioita kumppanilleen, kuin itselleen. Narsisti vaatii jatkuvaa ihailua itseään kohtaa ja kun ihailu loppuu, hän etsii itselleen uuden ihailijan. Narsisti hakee itselleen yleensä kumppanin, joka on hyvin menestynyt ja hyvännäköinen. Hän väheksyy muita ja liioittelee saavutuksiaan, tehden itsestään erityisen. Todellisuudessa hän on kuitenkin kateellinen muille ja syynä tähän on puutteellinen empatiakyky.

Narsisti käyttäytyy usein eri tavalla kuin miten toimii, narsistit ovatkin hyvin sosiaalisia toisia kohtaan. Valehteleminen tulee luonnostaan ja narsisti uskoo niihin. Narsisti käyttää hajoita- ja hallitse-tekniikkaa, “kun rikon ja hallitsen häntä, hän ei jätä minua koskaan”. Jatkuvasti nöyryytetty, halveksinta ja alistaminen ajaa itsetunnon ja näistä kärsivän hyvin syvälle, ja saattaa kestää vuosia, että näistä toipuu kokonaan. Jätetty narsisti saattaa jatkaa käytöstään vielä, vaikka parisuhde olisikin loppunut. Viestittely, soittelu, seuraaminen, tällä narsistilla on tarkoitus hallita toista ihmistä.