Miten saavuttaa kompromissi parisuhteessa?

Parisuhteet ovat yhtä yksilöllisiä kuin ihmisetkin. Parisuhteet eivät ole millään tavalla verrannollisia keskenään. Mikäli sinulla on ollut useampi kuin yksi parisuhde, voit huomata, etteivät nekään olleet lainkaan samanlaisia. Tästä syystä jokaisen parisuhteen haasteet ovat erilaisia. Jostain syystä kuitenkin aikaisemmalla kokemuksella on aina merkitystä. Omaa kokemusta ja elämänoppia voi hyödyntää uudessa tilanteessa, sekä uudessa parisuhteessa. Varsinkin kriisitilanteissa kannattaa aina ensin pysähtyä ja miettiä, onko aikaisemmasta elämänkoulusta jotain apua. Parisuhteiden yksilöllisyyden vuoksi juuri kriisitilanteetkin ovat vaativia. Niistä haastavimpia asioita voi olla kompromissin löytäminen. Saattaa olla, että nuoremmat ovat enemmän avoimempia ja joustavampia, mutta vanhetessa huomaa, että sitä haluaa arvostaa myös itseään. Itsensä arvostaminen parisuhteessa ei välttämättä ole itsekkyyttä. On tärkeää pitää itsestään huolta ja varmistaa, että saavuttaa itselleen tärkeät elämäntavoitteet ja nauttii elämästä. Kompromissien tekeminen ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että nyt luovut omasta onnellisuudestasi ja mietit vain kumppaniasi.

Kompromissin löytämisen tulee lähteä ensisijaisesti itsestäsi ja omista tarpeistasi. Merkitseekö sinulle koko parisuhde enemmän kuin tämä yksittäinen erimielisyys? Mistä aiheesta erimielisyys johtuu? Onko se uusi aihe parisuhteessa vai onko siitä käyty jo monta vastaavanlaista keskustelua? Parisuhteessakin täytyy yrittää muistaa, että suhteen toisella puolella on myös ihminen, jolla on omat ajatukset ja omat tunteet, sekä tietysti oma elämänkokemus. Voiko olla, että erimielisyys johtuu väärinkäsityksestä? Kommunikaatio ja viestintä ovat haasteita kaikkialla, myös parisuhteissa.

Minä olen oikeassa – mitä sitten?

Oikeassa oleminen ei aina ole se sataprosenttinen ratkaisu kaikkeen. Mikäli ajat liikenteessä, sen huomaa erityisesti siellä. Vaikka meillä on yhteiset liikennesäännöt, joita kaikkien tulee noudattaa, niin ihmiset tekevät silti virheitä. Sinun tulee kuitenkin vaaratilanteessa väistää ja varmistaa, ettei onnettomuutta tapahdu – vaikka toisen kuljettajan olisikin pitänyt väistää. Parisuhteessa tätä vertausta voi käyttää enemmänkin. Välillä tulee luopua omasta etuoikeudesta, jotta vältyttäisiin isommalta onnettomuudelta. Kompromissin löytäminen lähteekin aina siitä, että molemmat ymmärtävät mihin pyritään ja mikä on tavoite. Parisuhteissa tulisi olla yhteisiä tavoitteita – olivatpa ne sitten pyykkikoneen ostamista tai kihlat. Erimielisyyksissä ei siis ole aina kyse siitä, että toisen tulee aina olla oikeassa. Ota selvää, mitä kumppanisi on aiheesta mieltä ja miksi hän on sitä mieltä. Muista myös kuunnella tarkkaan ja yrittää ymmärtää kumppanisi lähtökohta. Se ei aina ole helppoa, eikä välttämättä ensimmäisellä kerralla onnistukaan. Tässä taidossa kuitenkin kehittyy.

Kehittyminen on sellainen asia, mitä ei kannata pelätä. Jokainen parisuhde kehittyy, muuttuu ja elää. Sen tulee kuitenkin kulkea siihen suuntaan, mihin molemmat haluavat. Juuri tästä syystä yhteiset tavoitteet ovat tärkeät ja kuunteleminen on yksi tapa ymmärtää yhteisiä tavoitteita paremmin. Välillä voi tietysti käydä niin, että toinen niin sanotusti kiukuttelee kiukuttelun ilosta. Silloin asialle pitäisi antaa aikaa. Sanotaan, että aika kultaa muistot ja aika myös helpottaa. Jos erimielisyyden aihe vähääkään mahdollistaa, niin parikin päivää saattaa auttaa tilanteen selvittämisessä. On hyvin epätodennäköistä, että sinä olet aina oikeassa ja kumppani on aina väärässä. Niistä ei myöskään kannata pitää kirjaa. Sitä helposti unohtaa omat mokansa ja muistaa vain toisen tekemät virheet. Muista, että jos sinä pidät kirjaa, saattaa kumppanisi tehdä sinulle samoin ilman, että edes huomaat. Kompromissin löytämisessä oikeassa oleminen ei ole aina se oikea tapa, vaan kompromississa tulee juuri löytää ensin molempien mielipiteet ja näkökulmat, josta lähdetään muovaamaan eteenpäin. Yhteenvetona voidaan sanoa, että erimielisyyksille tulisi antaa aikaa ja niitä pitäisi käsitellä rauhassa – kiireessä ei yleensä tule hyvää lopputulosta.