Miten selvitä erosta?

Parisuhteen päättyminen eroon on aina jonkinasteinen kriisi, vaikka asiasta olisi yhdessä keskusteltukin. Vielä karumpi tilanne on tietenkin silloin, jos ero tulee toiselle osapuolelle yllätyksenä ja toivomatta. Mutta miten erosta pääsee yli, jos vielä eron hetkelläkin tuntuu, että on menettämässä elämänsä tärkeimmän ihmisen?

Rakkaus ei lopu hetkessä eikä valitettavasti päättämällä. On siis turha yrittää pakottaa tunteita muuttumaan. Jos kieltää itseltään tietyt tunteet ja ajatukset, tuleekin usein huomaamattaan vahvistaneeksi niitä. Sen sijaan voi itse toimia aktiivisesti sen eteen, että saisi menetyksen lisäksi muutakin ajateltavaa. Mieti siis aivan käytännön tasolla korvaavia toimintoja, joihin voit keskittyä esimerkiksi silloin kun haluaisit soittaa tai laittaa viestin entiselle kumppanillesi tai stalkkaisit häntä sosiaalisessa mediassa. Voisitko vaikkapa soittaa ystävällesi, lähteä lenkille tai kääntää lempimusiikin täysille, keskittyen hetken aikaa siihen?

Käsittele ero – ja pyri sitten siirtymään eteenpäin

Erosta on vaikea päästä yli, jos ei ymmärrä alun perinkään mitä tapahtui. Pyydä siis toiselta osapuolelta selitys ja käykää kunnon keskustelu. Kerta kuitenkin yleensä riittää, saman asian vatvominen kerrasta toiseen ei muuta tilannetta ja jossain vaiheessa tilanne muuttuu aiempaa hankalammaksi. On tärkeää ymmärtää, että keskustelun ei ole tarkoitus johtaa eron perumiseen vaan ainoastaan ymmärtämiseen. Tilanteen hyväksyminen on ensimmäinen askel toipumiseen.

Eron hyväksyminen vaatii muutamia rajuja ja hankalia toimenpiteitä. Jos mahdollista, älä jää haaveilemaan hyvistä ajoista tai lukemaan läpi tekstiviestejä. Jos jäät haaveilemaan siitä, että voisitte vielä palata yhteen, tulkitset kaikki eksäsi sanomiset tämän läpi ja jäät ikuisesti kiinni tilanteeseen. Poista viestit, piilota valokuvat ja pakkaa pois häneen liittyvät tavarat. Tämä tuntuu kamalalta, mutta todella auttaa eteenpäin.

Piilota eksäsi sosiaalisen median tilit, jotta ne eivät jatkuvasti ilmesty silmiesi eteen. Tässä vaiheessa aivot yrittävät syöttää meille muistikuvia vain onnellisista ajoista ja unohtavat kaikki hankaluudet. Karu totuus on, että jos suhde olisi ollut onnellinen, se ei olisi päättynyt. Vaikka ero olisi ollut yllätyskin, on sinullakin varmasti ollut hetkiä, jolloin et ole ollut täysin tyytyväinen tilanteeseen. Voit vaikkapa listata eksäsi hyvät ja huonot puolet, mutta ole tässä raadollisen rehellinen. Ja mikä tärkeintä, haluathan rinnallesi ihmisen, joka haluaa olla nimenomaan sinun kanssasi?

Suru ottaa aikansa – mutta myös auttaa parantumaan

Ota rauhassa aikaa suremiselle. Vanha sanonta siitä, että aika parantaa haavat, pitää täysin paikkansa. Valitettavasti prosessia ei voi ohittaa, vaan se on käytävä läpi jossain vaiheessa. Jos uskallat tehdä sen heti eron jälkeen, pääset nopeammin kiinni valoisaan tulevaisuuteen. Tässä kohtaa olisi toki houkuttelevaa saada ajatukset pois koko tilanteesta juhlimisen tai laastarisuhteen kautta, mutta lykkäät vain väistämätöntä. Keksi mieluummin itseäsi hellivää tekemistä, kuten ajan viettämistä ystävien kanssa tai vaikkapa uusi harrastus. Hemmottelu itseäsi kauneushoidolla tai hieronnalla.

Keskity nykyhetkeen ja itseesi

Jossittelu on houkuttelevaa, erityisesti kun omat tunteesi eksääsi kohtaan ovat edelleen vahvoja. Jaksaisit varmasti puhua ja miettiä loputtomiin sitä, millaista elämäsi olisi ollut, jos suhde ei olisikaan päättynyt. Tämä on kuitenkin kaikki kuvitelmaa, et voi tietää mihin suuntaan elämä olisi mennyt. Et voi myöskään verrata tulevia kumppaneita aina eksääsi, sillä kyseessä on uusi ihminen ja uusi tilanne. Silloinkaan, kun entinen kumppanisi alkaa seurustella uudelleen, ei ole kyse sinun korvaamisestasi. Hänen uusi kumppaninsa ei ole parempi versio sinusta, vaan joku aivan muu. Jos vain pystyt, yritä nähdä kriisi mahdollisuutena oppia ja kasvaa. Kriisit opettavat meille aina jotain itsestämme ja ajan myötä myös vahvistavat. Sinä olet oman elämäsi tärkein ihminen, eikä sinun arvoosi vaikuta millään tavalla se, oletko parisuhteessa. Ota aikaa itsellesi, tee niitä asioita mistä nautit ja pian huomaat, että löydät itsesi entistä onnellisemmasta elämäntilanteesta.