Nuorten seurustelu jakaa vanhempien mielipiteet

Nuoruuteen ja erityisesti murrosikään kuuluu väistämättä ihastuksia ja uudenlaisten tunteiden heräämistä. Vanhemmat saattavat olla uuden tilanteen edessä hämmentyneitä ja moni pohtii, minkä ikäisten nuorten elämään seurustelu sopii. Osa haluaa kieltää seurustelun tai ainakin yökyläilyt kokonaan kunnes nuori on täysi-ikäinen, osa taas luottaa keskustelun ja kasvatuksen voimaan ja sallii enemmän vapauksia nuoremmillekin.

Paljon riippuu tietenkin myös nuoresta itsestään. Nuoren eristäminen muista nuorista tai vastakkaisesta sukupuolesta on harvoin toimiva ratkaisu, eikä täysi-ikäisyyttä lähestyvää nuorta voi koko ajan valvoakaan. Itsenäistyminen kun kuuluu myös tärkeänä osana kasvuun. Nuoren kanssa kannattaa kuitenkin keskustella ja sopia selkeistä rajoista. Jos rajojen rikkomisesta on seuraamuksia, myös niistä tulee sopia etukäteen. Tärkeää olisi kuitenkin keskusteluyhteyden säilyminen, jotta nuori uskaltaa puhua vanhemmille myös ongelmatilanteissa.

Juttele seurustelusta hyvissä ajoin etukäteen

Seurusteluasioissa, kuten kaikessa muussakin, keskustelu on helpompaa, jos nuoreen saa säilytettyä luottamuksellisen keskusteluyhteyden. Seurustelusta kannattaa jutella jo hyvissä ajoin ennen kuin se on ajankohtaista ja tähän kuuluu toki myös keskustelu seksistä ja seksuaalisuudesta. Voitte jutella siitä, minkä ikäinen on kypsä seurustelemaan ja mitä kaikkea siihen sisältyy. Keskustelussa on tärkeää kuulla myös nuoren näkökulma asiaan. Myös uhkakuvat kannattaa unohtaa. Erityisesti nuoremmilla seurustelu tarkoittaa monesti vain kävelyä käsi kädessä ja mahdollisesti pussailua. Seksi ei läheskään aina kuulu nuorten seurustelusuhteisiin, vaikka aikuiset saattavat sitä pelätäkin. Voit myös kysellä nuorelta suoraan, mitä hänen mielestään seurusteluun sisältyy ja minkä ikäisille se hänen mielestään sopii. Keskustelussa on myös hyvä käydä läpi seurustelun pelisäännöistä ja siitä, miten toisen tunteita kohdellaan vastuullisesti.

Vaikka seurusteluasioista keskusteleminen saattaa tuntua hankalalta tai nololta, se kannattaa silti. Voit myös varmistaa, että nuori tietää mistä löytää tarvittaessa lisätietoa. Tähän keskusteluun kuuluu myös muistuttaminen omista rajoista ja niiden kunnioittamisesta. Painostaminen ei kuulu seurustelusuhteisiin. Sosiaalinen media on tärkeässä roolissa nuorten arjessa ja tietenkin myös seurustelussa. On hyvä käydä läpi, minkälaisia kuvia ja viestejä sosiaalisen median kautta kannattaa toiselle lähettää.

Laatikaa selvät pelisäännöt

Luottamusta lisää se, jos tiedät kenen kanssa nuori liikkuu. Tutustu siis seurustelukumppaniin ja hänen vanhempiinsa. Tällöin kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan sopia yhteisistä pelisäännöistä, kuten siitä, onko yökyläily molempien vanhempien mielestä sopivaa. Pelisäännöt tekevät näissä asioissa vanhemmat, parhaassa tapauksessa nuorensa tuntien ja heidän toiveitaan mahdollisuuksien mukaan kunnioittaen. Vanhemmat ovat kuitenkin vastuussa nuortensa turvallisuudesta ja rajojen asettaminen kuuluu vanhemmuuteen. Tärkeää on kuitenkin pohtia, mistä omat pelot kumpuavat. On myös hyvä muistaa, että tiukimmillakaan rajoilla ei luultavasti saa nuoren seurustelua estettyä ja pahimmassa tapauksessa saa nuoren ainoastaan salailemaan tekemisiään. Parempi tapa on keskustella huolista suoraan nuoren kanssa ja selittää, miksi esimerkiksi nuoren valitsema seurustelukumppani saa vanhemmat huolestumaan.

Nuoren tukena elämän käänteissä

Vaikka vanhemmille voi olla kova paikka kun nuori tuo uuden seurustelukumppanin ensimmäistä kertaa kylään, on hyvä muistaa että seurustelu on pääosin iloinen asia. Nuori oppii sen kautta paljon itsestään ja vuorovaikutuksesta, saa hyväksyntää, rakkautta ja hellyyttä. Se on tärkeää kaiken ikäisille. Vanhempia saattaa lohduttaa myös se, että nuorten seurustelu on pitkälti suuressa porukassa viihtymistä.

Teinit harvemmin valitsevat vielä kumppania loppuelämäkseen, joten tämäkin kannattaa nähdä ennemminkin hyödyllisenä harjoitteluvaiheena. Teineille voi myös kertoa omista seurustelukokemuksista ja vaikkapa niihin liittyvistä kommelluksista. On myös hyvä, jos vanhemmat voivat olla tukena ensimmäisten sydänsurujen iskiessä, sillä tunteet ovat suuria ja todellisia myös teinille. Sekä seurustelu että siihen liittyvät ylä- ja alamäet ovat tärkeä osa aikuiseksi kasvamista.