Puhu, kuuntele ja ymmärrä – onnellisen parisuhteen salaisuus on kommunikointi

Keskustelutaidot korostuvat parisuhteessa, sillä kumppanin edessä on haavoittuvimmillaan ja toisaalta tunteet helposti kärjistyvät arjen melskeessä. Kumppani näkee meistä sellaisia puolia, jotka eivät paljastu muille. Tämä on loistava tilaisuus henkiseen kasvuun, mutta myös ristiriitoihin. Parhaimmillaan parisuhde tuo turvaa ja vahvistaa itsetuntoa, eivätkä riidatkaan haittaa, kun yhteisistä pelisäännöistä pidetään kiinni. Kumppanikaan ei kuitenkaan ole ajatustenlukija ja meillä kaikilla on ihmissuhteissa omat tarpeemme. Itsetuntemus auttaa siinä, että osaa kertoa kumppanillekin mitä haluaa ja tarvitsee ollakseen onnellinen suhteessa. Asioista kannattaa puhua mahdollisimman avoimesti ja mielellään jo paljon ennen, kuin ongelmia ehtii syntyä.

Parisuhteen päivittäminen auttaa välttämään konflikteja

Konfliktien kasvamista voi ennaltaehkäistä avoimen keskustelun kautta. Erityisesti arjen kiireiden keskellä parisuhdekin muuttuu suorittamiseksi, eikä välttämättä tule kiinnitettyä kovin paljon huomiota ihmiseen, jonka kanssa elämän jakaa. Noin kerran viikossa olisikin hyvä pysähtyä ja muistaa olla utelias myös toisen maailmaa kohtaan. Tiedätkö mistä kumppanisi haaveilee, mitä hän toivoo? Mitä hän pelkää tai mistä hän on huolissaan? Näiden asioiden kysely ja niistä keskustelu lisää läheisyyttä ja viestii välittämisestä. Samalla välttää tilanteen, jossa huomaa kumppanin olevan lopulta itselleen lähes tuntematon. Me kaikki muutumme jatkuvasti ja tämän takia onkin hyvä välillä päivittää mielikuvaa siitä, kenen kanssa seurustelee. Tällöin on myös helpompaa kasvaa yhdessä ja samaan suuntaan. Jo pelkästään kuulumisten kysely lisää läheisyyttä – ainakin silloin, kun vastaus oikeasti myös kiinnostaa.

Minkälaista tukea voit tarjota?

Arjen tilanteissa kaipaamme huomiota ja haemme yhteyttä kumppaniin, vaikka sitä ei osaisi niin selkeästi sanallistaakaan. Huomion ja reaktion hakeminen voi tapahtua vaikkapa keskustelun, vitsailun tai vaikkapa tuen pyytämisen kautta. Kannattaa olla kuulolla, jos toinen kertoo vaikkapa olevansa huolissaan jostain. Kaipaisiko hän tukea tai haluaisiko hän puhua asiasta enemmän? Pienet merkit jäävät helposti huomiotta kiireen keskellä, vaikka sillä ei pahaa tarkoittaisikaan. Toisen pieneen ja ehkä jopa tiedostamattomaan pyyntöön vastaaminen viestittää kuitenkin tehokkaasti, että kumppani on arvokas ja tärkeä ja tukea on saatavilla. Tämä on erittäin tehokas keino kasvattaa läheisyyttä.

Jos toinen kertoo huolistaan tai peloistaan, ei kyseessä ole aina ratkaisun etsiminen. Keskustelussa ei tarvitse siis välttämättä antaa neuvoja, riittää kun kuuntelee. Tilannetta voi viedä eteenpäin kysymällä lisää avoimia kysymyksiä ja antamalla toisen puhua. Tällöin hänen omatkin ajatuksensa usein selvenevät tilanteen suhteen. Jotta voi neuvoa, täytyy ensin pystyä ymmärtämään. Tämä voi olla hankala tehtävä erityisesti ratkaisukeskeiselle ihmiselle. Ratkaisun tarjoaminen ennen kunnollista kuuntelua saattaa kuitenkin tuntua toisesta siltä, ettei hän tullutkaan kuulluksi. Aina voi myös kysyä suoraan, minkälaista apua toinen tilanteessa kaipaisi. On todellista rakkautta ymmärtää, että toisen tarpeet voivat olla hyvinkin erilaisia kuin itsellä vastaavassa tilanteessa olisi.

Kuuntelemalla pääsee pitkälle

Oikeita vastauksia ei tietenkään ole, mutta muutamia toimivaksi todettuja menetelmiä kyllä. Kun toinen kertoo ajatuksistaan, ei kannata heti olla tarjoamassa ratkaisua. Kuunteleminen on aina hyvä lähtökohta. Jos huomaat, että toisen kertomat asiat harmittavat tai nostavat pintaan voimakkaita tunteita, voi tilanteesta ottaa myös aikalisän ja keskusteluun palata tunnelman rauhoituttua. Aina voi myös tarkistaa, ymmärsikö asian oikein ja kysyä suoraan, minkälaista tukea toinen osapuoli tilanteessa kaipaisi. Parhaimmillaan parisuhde on elämässä uskomaton voimavara ja turvasatama. Vaatii uskallusta olla toisen seurassa täysin oma itsensä ja luottaa siihen, että tulee hyväksytyksi. Tämän kokeminen on kuitenkin yksi elämän hienoimmista asioista. Panosta siis kommunikointiin ja lähesty kumppania lempeän ymmärryksen kautta.