Suuri ikäero ei kerro suhteesta loppujen lopuksi kovinkaan paljon

Rakkaus ei aina katso ikää tai ulkomuotoa. Ihmiset hakevat parisuhteesta ensisijaisesti rakkautta, hyväksyntää ja huolenpitoa, joita kaikkia voi löytää hyvin eri ikäisten ihmisten kanssa. Siksi on yllättävänkin tavallista, että elämän rakkaus voi olla itseä huomattavastikin vanhempi tai nuorempi ja eri ikäisiä pariskuntia on nähty kautta historian. Silti suuret ikäerot parisuhteissa jaksavat kummastuttaa. Julkisuudessa suuren ikäeron takia huomion kohteeksi ovat joutuneet mm. Danny, 74, ja Erika Vikman, 24, sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron, 39, vaimonsa Brigitte Trogneux’n, 64, kanssa.

Perinteinen suhdemalli on varsin kapea

Vaikka asia ei olisi itselle ongelma, saa sitä usein selitellä ulkopuolisille. Parisuhteessa suurta ikäeroa pidetään länsimaissa paheksuttavana, sillä perinteenä on ollut pariutua suunnilleen saman ikäisten kanssa ja suomalaisissa parisuhteissa keskimääräinen asetelma on, että mies on puolisoaan noin kolme vuotta vanhempi. Onko suuri ikäero parisuhteessa siis aina ongelma?

Elämäntilanteet vaihtelevat moneen kertaan parisuhteista riippumatta. Harva myöskään löytää loppuelämän kumppaniaan ensimmäisestä seurustelukumppanista ja avo- ja avioliittojakin voi elämään mahtua useampia. Uusperheet ovat yleisiä ja vaativat oman sumplimisensa. Tärkeintä lieneekin se, että jokaisessa parisuhteessa keskustellaan avoimesti odotuksista ja toiveista.

Ikäero on siis toisinaan haaste, mutta samoin voivat olla mm. erilaiset kulttuuritaustat, varakkuuserot, elämäntavat ja moni muu asia. Jopa sellaisia pariskuntia, joissa nainen on selkeästi pidempi osapuoli, katsotaan helposti pitkään. Ihmettelyn aiheet voivat siis olla varsin pinnallisia eikä muiden mielipiteille kannata antaa liikaa painoarvoa. Ihmiset jumiutuvat helposti melko kapeisiin ajatusmalleihin. On myös hyvä muistaa, että ikä kertoo loppujen lopuksi ihmisestä melko vähän. 23-vuotias voi olla juhlimista rakastava opiskelija tai viidettä vuotta omaa yritystään pyörittävä yksinhuoltaja. Samoin 35-vuotias voi olla jo keski-ikäistyvä, rauhallisista koti-illoista nauttiva tyyppi tai urheilullinen ja menevä vauhtihirmu.

Haasteena erilaiset elämäntilanteet

Suuri ikäero ei toki ole parisuhteessa varsinainen ongelma, mikäli molemmat osapuolet ovat täysi-ikäisiä ja itse sinut ikäeron kanssa. Suureen ikäeroon liittyy kuitenkin helposti myös muita asetelmia, kuten erilaiset elämäntilanteet. Toisinaan ikäero saattaa esimerkiksi estää yhteisten lasten hankkimisen, mikäli toisen osapuolen mielestä se aika elämästä on jo ohitse tai eletty toisen kumppanin kanssa. On myös hyvä keskustella avoimesti siitä, mitä toisen vanheneminen tarkoittaa. Keskustelu on siis avainsana minkä tahansa suhteen onnistumisessa. On myös hyvä miettiä, mihin kumppanissa rakastuu. Haetko suhteesta turvaa tai uutta nuoruutta? Vai onko tämä ihminen nimenomaan jotain niin erityistä, että kaikki muut esteet ollaan valmiita yhdessä selvittämään?

Uskalla luottaa omaan arvioosi

Ideaalia ikäeroa tuskin on edes olemassa, niin paljon riippuu ihmisen persoonasta ja monesta muusta asiasta. Ulkoisten seikkojen perusteella ei voi ennustaa, tuleeko suhde kestämään. Tämä olisi hyvä myös lähipiirin muistaa. Turhauttavimpia ovatkin ne tilanteet, joissa ongelmat nousevat nimenomaan muiden ihmettelystä ja energiaa kuluu omien valintojen puolustamiseen.

Toisten parisuhde ei tietenkään kuulu muille, eikä kukaan muu voi tietää millainen parisuhde kahden ihmisen välillä todella on. Tärkeintä missä tahansa ihmissuhteessa on keskinäinen luottamus ja uskallus olla suhteessa oma itsensä. Suhteen onnistumiseen vaikuttaa huomattavasti ikäeroa enemmän se, ovatko odotukset suhdetta kohtaan realistisella tasolla ja kohtaavatko toiveet tulevaisuudesta. Jokaisessa suhteessa on omat haasteensa, joita sitten ratkotaan matkan varrella. Ihmisen tullessa tutummaksi ikäero käy harvemmin edes mielessä ja joissain tilanteissa ikäerosta voi olla myös selvää hyötyä. Nuorempi kumppani voi tarjota vanhemmalle energiaa ja vanhempi kumppani tuoda suhteeseen esimerkiksi taloudellista turvaa tai muita elämäntaitoja.