Toimiva uusperhe vaatii pohjalleen vahvan parisuhteen

Uusperheen perustaminen on jännittävä elämänvaihe, jossa on monta liikkuvaa osaa. Kun tavallisesti yhteenmuuton yhteydessä riittää se, että kumppanin kanssa käydään läpi toiveet yhteistä arkea koskien, on uusperheen kohdalla jo useamman ihmisen mielipiteitä kuultavana. Sen lisäksi, että toisella tai molemmilla osapuolilla on lapsia, voi kuvioissa on olla myös entisiä kumppaneita. Onnellista parisuhdetilannetta voi alkaa helposti varjostaa se, että kaikilla tuntuu olevan neuvoja annettavana ja mielipiteensä sanottavana. Ihan kaikkia ei onneksi tarvitse kuunnella. Mutta miten tilanteessa navigoidaan siten, että elämänmuutos sujuisi kaikkien osapuolten kohdalla mahdollisimman sujuvasti?

Seurusteluaikana kannattaa keskittyä parisuhteen vahvistamiseen

Perheterapeuttina ja uusperheneuvojana Suomen Uusperheiden Liitossa työskentelevä Kirsi Joronen vahvistaa, että uusperheen perustamista voi hyvin verrata liikkuvaan junaan hyppäämiseen. Parisuhteen uuden vaiheen lisäksi opeteltavaksi tulee uudenlainen vanhemmuus. Arki alkaa suunnilleen sillä minuutilla, kun tavarat kannetaan yhteiseen kotiin. Tässä mullistuksessa parisuhde jää helposti kaiken muun jalkoihin, mutta juuri siksi olisi erityisen tärkeää huolehtia, että parisuhde säilyy vahvana. Parisuhde toimii kuitenkin koko muun kuvion perustana ja sen täytyy kestää monenlaista painetta.

Joronen kehottaa uusperhettä harkitsevia keskittymään rauhassa seurusteluvaiheeseen, jotta suhde saa vahvistua ja aikuiset saavat tutustua toistensa tapoihin, kuitenkin omaa arkeaan eläen. Perheiden tavat ja toimintakulttuurit voivat erota toisistaan paljonkin. Pariskunnan kannattaakin jutella avoimesti paitsi omasta suhteestaan, myös perheiden arvoista ja vanhempien rooleista. Yhteen muuttamisen tulisi olla seuraava askel parisuhteelle, ei vain ratkaisu perheen arjen helpottamiseksi.

Tili selväksi entisen elämän kanssa

Viimeistään ennen uusperhearkeen hyppäämistä tulisi edellinen suhde ja ero käsitellä rauhassa loppuun asti. Vaikka aikuinen itse olisikin päässyt jo siirtymään elämässä eteenpäin, voi ero olla edelleen kova paikka lapsille. Eron aikana lapset usein antavat aikuisille tilaa käsitellä tunteitaan, eivätkä samalla tavoin pura omia tuntemuksiaan. Monet lapset alkavat oirehtia vasta myöhemmin, sillä siististikin hoidettuna vanhempien ero on heidän elämässään suuri mullistus ja siihen liittyy varmasti surun lisäksi monia muitakin hankalia tunteita. Tässä kohtaa uusien ihmisten hyväksyminen elämään voi olla liikaa vaadittu.

Jokaisen perheen tilanne on erilainen

pienille lapsille se on helpompaa
pienille lapsille se on helpompaa

Lasten ikä vaikuttaa paljon siihen, kuinka helposti uusperheen muodostaminen onnistuu. Aivan pienet lapset hyväksyvät uuden tilanteen helpommin, sillä heillä ei ole samalla tavoin muistikuvia entisestä elämästä. Jos perheeseen kuuluu murrosikäisiä, voi tilanne olla jo selvästi haastavampi. Nuori tekee jo omaa irtiottoaan vanhemmistaan ja samaan aikaan häntä vaaditaan toimimaan osana uutta perhekuviota. Tämä aiheuttaa nuorissa usein vahvoja reaktioita.

Uusperhe ei yleensä juuri neuvoja kaipaa

Kun uusperhe päätetään muodostaa, pitäisi läheisten ymmärtää antaa perheelle tilaa. Uusperheen alkuaika on herkkä hetki, jolla suuri vaikutus perheen tulevaisuuteen. Hyvääkin tarkoittavat neuvot voivat tässä vaiheessa aiheuttaa enemmän harmia kuin olla hyödyksi. Perheenjäsenten täytyy saada itse löytää uudet roolinsa uusperheessä ja päättää, minkälaisista asioista juuri tämän kokoonpanon arki ja juhla koostuu. Ihmiset ovat pohjimmiltaan varsin sopeutuvaisia, kunhan he saavat tilaa ja aikaa käsitellä tunteitaan.

Vaikka uusperheeseen liittyy monenlaisia haasteita, on kyseessä ensisijaisesti kuitenkin uusi mahdollisuus. Parhaassa tapauksessa uusperheessä kaikki saavat turvallisen ja toimivan perheympäristön ja uusia rakastavia ihmisiä ympärilleen. Vanhemmille tuo helpotusta arjen jakaminen ja totuttuaan tilanteeseen lapsetkin varmasti nauttivat elämästä onnellisten vanhempien kanssa. Uusperheen perustaminen onnistuu, kun kaikki perheenjäsenet kokevat tulevansa kuulluiksi ja jokainen on valmis hieman joustamaan. Yleensä myös entiset puolisot ja sukulaiset oppivat hyväksymään tilanteen, kun huomaavat arjen rullaavan.